Een portret schilderij laten maken.

De overvloed aan portetschilders op internet maakt het lastig om te kiezen, waar moet je op letten? Om teleurstelling te voorkomen is het goed om tevoren na te denken over wat je belangrijk vindt. Als het heel goedkoop moet kies je voor het laten naschilderen van een foto, het resultaat is een keurig statisch portret dat lijkt op de foto.

Wil je een boeiender schilderij, waarin de geportretteerde als het ware tot leven komt, dan kies je voor een ervaren kunstschilder die in het schilderij het karakter en de uitstraling van de persoon verwerkt.

Die kunstenaar zal geïnspireerd zijn door de geportretteerde waardoor het hele schilderij ontstaat vanuit die unieke persoonlijkheid. Hij of zij gebruikt foto's hoogstens als aanleiding voor een bezield kunstwerk en niet om 'na te schilderen'.

Hoe breng ik karakter en uitstraling tot uitdrukking in een schilderij.

Olieverf portret van klein meisje met blond haar dat nadenkend kijkt. Zachte kleuren blauw en roze.
Olieverf portret van vriendelijk kijkende man van middelbare leeftijd, in donker colbert en lichtblauw overhemd, tegen een donkere achtergrond.
Figuratief abstract olieverf portret van vragend kijkende jonge man tegen oranje achtergrond.
Realistisch olieverf portret van lachend surinaams meisje.
Portret van kwetsbare oude dame met grijs haar en bril, vele tinten grijs en blauw.
Figuratief abstract olieverf portret van vrolijk kijkende jongen met zwart haar.

Met de kleuren en de manier van schilderen vertel ik over karakter en uitstraling. Stel je een portret voor van een vrolijk kind, geschilderd in saaie sombere kleuren. Dan lijkt het misschien wel maar vertelt het een onjuist verhaal over de persoonlijkheid.

Ook met de manier waarop ik de verf opbreng vertel ik over de persoonlijkheid. De oude dame hierboven en de zittende baby hieronder, schilderde ik op een bijna aquarellistische manier en in tere kleuren om de fragiele uitstraling te benadrukken. Het donkere meisje hierboven daarentegen is met veel kleur en vette toetsen geschilderd omdat ze zo expressief en vrolijk was.

Om een geïnspireerd portret te kunnen maken is het voor mij belangrijk de persoon te leren kennen.
Als er alleen foto's zijn, omdat de persoon in kwestie te ver weg woont of is overleden, dan kan de nodige informatie door de opdrachtgever gegeven worden. Op die manier is het onderste portret ontstaan.

Lees verder: Hoe gaat het in zijn werk

Bij grote formaten zijn de houding en de (abstracte-) achtergronden onderdeel van het verhaal.

Portret in olieverf op doek van klimmend klein meisje
Olieverf portret van klein meisje zittend op de grond, van bovenaf gezien.
Olieverf portret van jonge vrouw met lang rood haar, in kleermakerszit tegen kleurrijke achtergrond.
Olieverf portret van glimlachende vrouw met bril, postuum portret.

Als er alleen foto's zijn, omdat de persoon in kwestie te ver weg woont of is overleden, dan kan de nodige informatie door de opdrachtgever gegeven worden. Op die manier is dit portret ontstaan.

Lees meer: