Een schilderij in opdracht, achtergrondverhalen.

schilderij abstract familieportret naar aanleiding van een oude zwart-wit foto van vader, moeder en drie kinderen.

Abstract Familieportret. Olieverf op doek, 80x90 cm.
Geschilderd n.a.v. een oud zwart/wit fotootje van een familie-uitje met vader, moeder en 3 kinderen.
De opdrachtgeefster wilde een abstracte weergave van de personen en bepaalde ook zelf de voornaamste kleuren.

Abstract familie portret

Mevrouw Brouwer had een zwart wit fotootje uit de tijd dat 'vakantie' een dagje naar zee inhield. Vader, moeder en drie kinderen zitten gezellig samen tussen helmgras op een duin. Een belangrijke foto want hij geeft in een notendop dat moment en de sfeer van haar jeugdjaren weer. Daarom moest ik van die foto een schilderij maken (een beetje abstract en met de kleuren van zand en zee) als cadeau voor de 50e verjaardag van haar zus. Toen het klaar was wilde ze het eigenlijk liever zelf houden.

Olieverf portret van klein meisje met blond haar dat nadenkend kijkt. Zachte kleuren blauw en roze.

Kimberly. Olieverf op doek, 50x40 cm.

Kinderportret 'Kimberly'

Meneer en Mevrouw Jansen -ze heten écht zo- willen graag van ieder kleinkind een realistisch portretje. Ze worden allemaal geportretteerd als ze rond de twee-en-een-half jaar zijn. Kimberly kwam net als haar neefje en nichtjes, met mama en oma naar mijn atelier. Terwijl we praatten over wat haar speciaal maakt, maakte ik fotoos die ik later nodig zou hebben voor de schetsen. Kimberly merkte dat ze in de belangstelling stond en ging gekke gezichten trekken. Na verloop van tijd ging dat over omdat de onbekende knuffels en puzzels ook erg interessant waren, en kon ik rustig haar gezichtsuitdrukkingen observeren. Toen ze na een paar weken met de hele familie langs kwam om naar het schilderij te kijken was ze eerst hoogst verbaast en daarna straalde ze van trots, "dat ben ik!". Een betere keurmeester kun je niet hebben.

Digitale collage van structuren van verschillende schelpen.

Seashell rhythms. Digitale collage op doek, 90x120 cm. In opdracht gemaakt naar aanleiding van fotoos van een schelpenverzameling.

Digitale collage

Mevrouw Hoogeveen moet kleiner wonen en afstand doen van haar dierbare schelpenverzameling. Ik weet dat ze van moderne kunst houdt en stel voor een digitale collage te maken van fotoos van haar schelpen. Zo’n collage kan ik laten afdrukken op doek, dan heeft ze in ieder geval een herinnering aan haar collectie. Ze begreep niet helemaal wat ze zich daarbij moest voorstellen, maar vond het een spannend idee. Van het eerste ontwerp vond ze vooral mooi dat het abstract was en dat ik de structuren en lijnen van haar schelpen had gebruikt om beweging te scheppen. Maar over de kleuren was ze niet gauw tevreden. Ze vond de één te licht, de ander te bruin en de volgende te blauw. Door er samen over te praten kwamen we er steeds beter achter wat ze wél wilde en ontstond een ontwerp waar ze blij mee was. Ik liet het afdrukken op een groot formaat en nu hangt haar collectie als abstract kunstwerk boven de bank (die dezelfde kleur grijzig bruin heeft...).

Olieverf portret van glimlachende vrouw met bril, postuum portret.

Monique. Postuum portret. Olieverf op doek, 50x70 cm.
Het maken van een postuum portret begint met een gesprek met nabestaanden waarin zij mij vertellen over het leven van de overleden persoon. Ondertussen bekijken we foto’s. Alle soorten foto’s zijn welkom, ook kiekjes gemaakt op feestjes of vakanties. Vaak roepen juist die foto’s weer nieuwe verhalen op. Samen kiezen we de foto die het best het karakter weergeeft en de kleuren die het best passen bij de persoonlijkheid.

Postuum portret

Meneer van der H. is weduwnaar. Hij speelt met het idee een portret van zijn overleden vrouw te laten maken. Het is moeilijk voor hem. Aan de ene kant wil hij graag iets speciaals doen voor haar, een soort tastbaar eerbewijs. Aan de andere kant zit het verdriet nog zo hoog dat hij bang is om de confrontatie aan te gaan met een schilderij van haar.

We spreken af dat ik op visite kom zodat we in huiselijke sfeer (haar sfeer) en samen met de dochters, over haar kunnen praten. Tijdens het gesprek was het verdriet voelbaar, maar omdat we vooral spraken over wat hun moeder zo bijzonder maakte werd er ook veel gelachen. Iedereen deed zijn best om mij duidelijk te maken dat het portret vooral energiek moest zijn, met die speciale blik in haar ogen en veel rood omdat dat haar lievelingskleur was. Met een goed beeld van deze leuke vrouw in mijn hoofd én een paar kilo fotoboeken werd ik weer thuis gebracht.

Tijdens de werkperiode zijn ze komen kijken en ook dat was spannend voor hen, vooral de eerste keer. Daarna werd het makkelijker omdat ze voelden dat het de goede kant op ging. Toen het af was en ze nog een laatste keer moesten kijken voor ik het zou laten drogen, kon meneer van der H. het niet over zijn hart verkrijgen zijn schilderij achter te laten, heeft het voorzichtig op de achterbank van zijn auto gelegd en thuis, nog nat, opgehangen.

In opdracht gemaakt schilderij van abstract landschap waarin de kleur groen van de bank die er onder moet staan verwerkt is.

Abstract in opdracht. Mixed media op doek. 70x145 cm.
De opdrachtgevers bepaalden het formaat en de belangrijkste kleuren, ik kreeg zelfs een staaltje van de bekleding van de bank waar het schilderij boven kwam te hangen. Ze lieten me vrij in de uitvoering maar wilden graag de sfeer van de abstracte landschappen van mijn Boekobjecten.

Lees meer: